ŠOKUJÚCE ODHALENIE O HORKEJ ČOKOLÁDE!
S radosťou a dobrým pocitom siahaš v obchode po čokoláde, ktorá má vysoké percento kakaa? A myslíš si, že je zdravá? Áno je, pokiaľ si odmyslíš jej vysoký obsah tuku.
Pozor, dobre si zisti, aké hodnoty má aj na prvý pohľad a podľa obalu vysoko kvalitná tmavá čokoláda!
MY SME UROBILI MALÝ TEST a preštudovali sme hodnoty na čokoládach popredných zahraničných výrobcov.
Aj čokoláda s najvyšším podielom kakaovej hmoty obsahuje na 100g až 55% tukov, z čoho až 30g sú nezdravé nasýtené mastné. Takže, ak chudneš alebo viac dbáš o svoj životný štýl, tmavá čokoláda je určite výborná pochutina a obsahuje vzácne a zdraviu prospešné látky. ALE! Daj si len dva tri kúsky. Inak si líniu neudržíš. Ak by si zjedla polovicu klasického 100g balenia, tak si dáš do seba takmer celú dennú maximálne doporučenú dávku nezdravého tuku na dospelého človeka!
A tu sú nutričné hodnoty z obalu tej „najtmavšej“ čokolády, akú sme na regáli našli:
Na 100g čokolády:
Tuk 55g
z toho nasýtený 30g
Sacharidy 14g
z toho cukry 7g
Proteíny 10g
Soľ 0,03g
MLIEČNA ALEBO HORKÁ ČOKOLÁDA?
Mliečna klasická čokoláda má síce viac sacharidov, ale až o polovicu menej tukov ako horká čokoláda. To znamená, že pri fyzickej námahe, napríklad na túre alebo lyžovačke nemaj obavy, ak si dáš klasickú mliečnu. Ak makáš dosť, cukor spáliš.
(red), foto: archív SA, Shutterstock